Alles wat je wil weten over
BIO
Glitter

In een tijd waarin steeds meer bekend wordt over het gevaar van microplastics voor ons milieu en het leven in de oceanen, vinden wij het erg belangrijk dat we onze klanten de keuze bieden tussen het gebruik van PET of biologisch compostable/ afbreekbare glitter. Door te shinen met biologisch afbreekbare glitter weet jij zeker dat jouw glitter niet nog jaren lang rond zal zwerven over de aarde, maar net als bijvoorbeeld een appelschil netjes afbreekt in ons milieu.

★ Benefits of Bioglitter ★
Op nummer 1 natuurlijk de voordelen voor het milieu; er komen geen plastics op de grond of in ons water die nog jaren lang rondzwerven en die daarnaast ook chemische stoffen afgeven aan ons drinkwater en het water waarin zoveel mooie flora en fauna leeft.
★ Het gebruik van Bioglitter is dus Guilt-Free en Eco-Friendly
★ De cosmetische glitter is niet op dieren getest (al onze andere glitters trouwens ook niet!)
★ Omdat biologisch afbreekbare glitter van planten is gemaakt heeft het dunnere en zachtere randen. Hierdoor is het veiliger voor jouw huid en voelt het ook nog eens fijner en zachter aan tijdens het dragen!
De glitters blijven makkelijker op de huid zitten! Omdat ze een hoge statische lading hebben, hechten ze zich makkelijker aan de huid en zullen ze ook zonder lijm al op de huid blijven zitten. Wel is het lastig een hoge dichtheid van de glitters te creëren zonder basis. Voor extra stevigheid en garantie dat de glitters de hele dag (bijvoorbeeld op een festival) mooi blijven zitten adviseren wij onze Face & Body Glue te gebruiken als basis. Wil je 100% verantwoord bezig zijn? Ga dan voor een basis met iets “plakkerigs” als Aloë Vera of Eco Fix-Spray.
★ Onze reeks Biocompostable Glitters zijn Holografisch en Iridescent, en dus Ultiem Sparkly en Uniek! Waar wacht je nog op? Neem snel een kijkje in onze shop!

Waar zijn Bio Glitters van gemaakt?

De Cosmetic Bioglitter ™ vervangt de polyesterfilm die wordt gebruikt in de traditionele plastic/PET cosmetische glitter.

We vertellen je graag waar deze bijzondere glitter van gemaakt wordt!

PLANTEN CELLULOSE
Onze biodegradable/ compostable glitter is voornamelijk gemaakt van planten cellulose. Cellulose is een polysacharide die door nagenoeg alle planten wordt gemaakt en is onder andere ook het hoofdbestanddeel van papier en textiel. Daarnaast is in sommige van onze bio-glitters ook polyactide verwerkt. Wat een is de naam voor thermoplastische polymeren van melkzuur.
GOED ALTERNATIEF
Ze zijn biologisch afbreekbaar/ biocompostable, biocompatibel en worden geproduceerd uit hernieuwbare plantaardige grondstoffen (eucalyptusboomcellulose, maiszetmeel of suikerriet), en worden daarom gepromoot als duurzaam alternatief voor traditionele plastics. De grondstoffen zijn afkomstig van verantwoord beheerde en gecertificeerde plantages die werken volgens PEFC ™.
NATUURLIJKE KLEURING
Cosmetic Bioglitter ™  wordt gekleurd door middel van unieke minerale en natuurlijk afgeleide coating in de vorm van verantwoord gewonnen MICA poeder. Synthetische morflogopiet is een meer milieuvriendelijke, veilige en duurzame optie dan gewone mica. Wij gebruiken deze mica in de meeste mixen. De fabrikanten worden zorgvuldig gekozen en voldoen aan de REACH-vereisten. REACH is een verordening van de Europese Unie, aangenomen om de bescherming van de gezondheid van de mens en het milieu tegen de risico’s van chemische stoffen te verbeteren.
Kies jij ook voor BIOGLITTER?

Super goed dat jij je meer wilt verdiepen in de voordelen van Bioglitter! Wij hopen je op deze manier te helpen met alles wat je wil weten over deze bijzondere glitters. Mocht je na het lezen van deze pagina nog vragen hebben dan helpen wij je graag! En kun je altijd contact met ons opnemen via: info@getsparkled.nl

Beter voor
onze aarde!
verkrijgbaar in
mooie shiny kleuren!
Speciaal geselecteerd van Bioglitter ™
voor jou!
★ Difference between Biodegradable and Biocompostable ★
De twee termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar ze zijn niet geheel hetzelfde. Wij helpen je graag op weg om hier meer over te weten te komen! Ook omdat veel glitterbedrijven en zelfs grote leveranciers, de twee soorten allemaal onder de noemer “biodegradable glitter” verkopen maar er wel degelijk verschil is tussen biodegradable en biocompostable. Wij zijn er door research te doen, achter gekomen dat er onderscheid gemaakt kan worden (en gemaakt dient te worden) tussen Biocompostable en Biodegradable. Al mogen deze soorten juridisch gezien beiden onder de noemer “biodegradable glitter” verkocht worden. Wij willen hier graag meer transparantie in brengen, gezien het een mooie vooruitgang is waar helaas nog veel onduidelijkheid over is.

De beiden soorten glitters zijn beter voor het milieu maar het belangrijkste verschil tussen “biologisch afbreekbaar” en “compostable/composteerbaar” is de aanwezigheid van zuurstof in het afbraakproces. Biodegradable betekent dat een product ZONDER zuurstof kan afbreken en in “redelijke tijd” in koolstofdioxide, water en biomassa kan veranderen. Biodegradable Glitter is gemaakt van duurzaam geproduceerde eucalyptusboomcellulose. Het kan binnen enkele maanden in de natuur afbreken en wordt als ‘Ocean Safe’ beschouwd. Voor de afbraak van biocompostable glitter is ook zuurstof nodig, de glitter breekt langzamer af en wordt niet als “Ocean Safe” beschouwd omdat het in water nog steeds niet geheel kan afbreken. Desondanks is het een mooi en milieuvriendelijker alternatief voor de gangbare Plastic Glitters!

Over het algemeen kun je het verschil tussen biocompostable en biodegradable glitter makkelijk zien aan de glans en de vorm van de glitter. Beide soorten zijn veel zachter dan plastic glitter maar verschillen dus kwa glans en vorm. Simpelweg gezegd, mooie glansende (holografisch en iridescent) 100% biodegradable glitter in hartjes of stervormen bestaan niet! Voor deze coating zijn altijd nog andere (minder mileuvriendelijke) ingredienten nodig. Dit is waarom de biocompostable glitter reeks wel beschikt over de mooie glinsteringen en vormen en de biodegradable SPARKLE reeks niet. En waarom wij de keuze tussen beide soorten aanbieden.

We vertellen jou graag nog meer over de verschillende eigenschappen van de soorten Bioglitters:
Biocompostable Glitter reeks
Composteerbaar/compostable betekent dat een product in korte tijd (ongeveer 90 dagen), met de aanwezigheid van zuurstof, in kleine stukjes kan worden afgebroken tot kooldioxide, water, anorganische verbindingen en biomassa.

 

Hoewel plant-based compostable glitter enkele van de problemen aanpakt en een stap in de goede richting is, is het helaas nog niet optimaal milieuvriendelijk voor het oceaan-leven, omdat het in sommige omgevingen (water) een heel klein deel van die anorganische verbindingen achterlaat. Het is gemaakt met hernieuwbare bronnen, en kan in een geschikte omgeving worden afgebroken en heeft een kortere levensduur dan plastic. Wat het natuurlijk een veel beter alternatief maakt voor de standaard PET glitters.

 

Wanneer compostable Glitter in de afvoer wordt weggespoeld, komt dit water meestal in een afvalwaterzuiveringsinstallatie terecht, waar het vervolgens wordt gefilterd en behandeld in een industriële compostinstallatie. Het wordt nog steeds (uiteindelijk en langzaam) op natuurlijke wijze afgebroken als het in het afval valt – zolang het maar vocht, zuurstof, agitatie / hitte en de juiste micro-organismen heeft. Deze glitter zal dus langzaam worden afgebroken onder de juiste omstandigheden.

 

Het grote voordeel van Biocompostable Glitter is dus dat zij de prachtige iridescentie, holografische glinsteringen en speciale vormen nog behouden, waar we zo van houden! En daarbij een veel beter en milieuvriendelijker alternatief bieden voor de Plastic PET glitters.

Biodegradable SPARKLE reeks
De Cosmetic Bioglitter SPARKLE® is plant-based, oceaanveilig, milieuvriendelijk! Breekt af als een blad!

 

92% plasticvrij, maar het doel is om (in de toekomst ook) de laatste stukjes plastic te verwijderen
Onafhankelijk getest door OWS België en bewezen zeer biologisch afbreekbaar
Gemaakt met een speciale geregenereerde cellulosetechnologie die uniek is voor Bioglitter®
Het bevat geen antimoon of GGO’s
Het voelt zijdezacht aan in vergelijking met glitters op basis van plastic
Het voldoet aan alle micro-plastic wetgeving over de hele wereld
Het is een lichaamsveilige glitter omdat het voldoet aan de FDA-wetgeving en de wereldwijde cosmetica-regelgeving.
Onafhankelijke testen onder ISO14851 (biologische afbreekbaarheid van zoet water) hebben aangetoond dat bijna alle Bioglitter SPARKLE biodegradeerd in de natuurlijke omgeving van rivieren en meren in slechts 4 weken.
Deze glitter glanst meer dan de gangbare Biodegradable Glitter die op dit moment te koop is, vandaar dat de naam van deze collectie SPARKLE is.
 
Biodegradable PURE reeks
Bioglitter PURE gebruikt dezelde cellulosekern als BIOglitter® SPARKLE. Bioglitter® PURE maakt gebruik van een 100% aluminiumvrij coating die alle plastic op de glitter uitsluit!

 

Het resultaat is een prachtige glitter die:

 

De eerste 100% plasticvrije glitter in de branche
Het heeft het OK Biodegradable WATER-certificaat van TÜV
Gemaakt met een speciaal gemodificeerde technologie van geregenereerde cellulose die uniek is voor Bioglitter
Het bevat geen antimoon of GGO’s
100% aluminiumvrij.
Het voelt zijdezacht aan op de huid in vergelijking met glitters op plastic basis
Het voldoet aan alle wetgeving op het gebied van microplastics over de hele wereld
Het is een lichaamsveilige glitter omdat het voldoet aan de FDA-wetgeving en de wereldwijde cosmetica-regelgeving.

 

De Cosmetic Bioglitter® PURE is ‘s werelds eerste glitter die 100% plasticvrij en gecertificeerd biologisch afbreekbaar is – plantaardig, oceaanveilig, woestijnveilig, milieuvriendelijk! OK Biologisch afbreekbaar WATER Certificering, garandeert biologische afbraak in alle natuurlijke zoetwateromgevingen – het breekt als een blad! Dit is de glitter die de minste impact heeft op het milieu en daarom de beste optie is.

 

50/50 Mixen: Biodegradable / Biocompostable

Dit zijn 1 op 1-mengsels van elk van de eerder genoemde glittertypen. Deze verminderen uiteindelijk de hoeveelheid composteerbare deeltjes die uiteindelijk zulen wegvallen als we onze sprankelende activiteiten voortzetten (dit is om een overgang te creëren van biocompostable naar biodegradable).

Wij raden nog steeds niet aan om ze rechtstreeks in zoetwatersystemen “af te spoelen”, omdat ze niet zo snel afbreken als de pure Biodegradable SPARKLE of PURE reeks. Deze bieden een iets meer milieuvriendelijke optie zonder in te leveren aan de prachtige iridescentie, holografische linsteringen en speciale vormen waar we van houden. Uiteindelijk zullen alle composteerbare mixen naar 50/50 blends overschakelen.

★ Bioglitter Degradation Time ★
De verschillende reeksen BIOGLITTER hebben verschillende afbraaktijden. Wij zetten ze graag nog even voor je op een rijtje:
Bioglitter PURE: 100% plasticvrije glitter. Het breekt 92% af in 30 dagen.
Bioglitter SPARKLE: 92% plasticvrije glitter.
Het breekt 87% af in 30 dagen.
Biocompostable Glitter: breekt af in deeltjes in ongeveer 90 dagen, enkel in de juiste omstandigheden.
Bioglitter breekt echter biologisch af wanneer warmte, water en zuurstof aanwezig zijn – deze omstandiheden zorgen ervoor dat de micro-organismen kunnen leven, die de glitter zullen verteren en het omzetten in kooldioxide, water en biomassa. Bioglitter wordt niet biologisch afgebroken op de plank of lost niet op in “kraan-water”. Biologische afbraak begint alleen in een compost-, bodem- of afvalwateromgeving waar micro-organismen bestaan.
protect our planet
Eco Tips voor PET glitters

(PET)/ normale glitters zijn kleine deeltjes microplastics. Al zijn ze klein, allemaal bij elkaar kunnen ze toch aan vervuiling van ons water en al het leven daarin bijdragen. Wij vragen je daarom, ook als je voor normale glitters kiest, om hier bewust mee om te gaan. Hier een aantal tips op een rijtje zodat je de impact van jouw glitters op het milieu zo klein mogelijk kunt houden:

★ Zorg er bij het opbrengen van de glitters voor dat je de glitters die naar beneden vallen kunt opvangen. Bijv. door er een krant onder te leggen.